کاوش موضوع تناقض
صفحه اصلی
تناقض
تناقض یا پادگویی (به انگلیسی: Contradiction) عبارت است از رویارویی دو گزاره که از لحاظ موضوع و محمول یکساناند، ولی از حیث کیفیت یکسان نیستند و نیز کمیت یکسان ندارند.
بهطور مثال میتوان به دو گزارۀ «همهٔ دانشجویان روشنفکر هستند» و «برخی از دانشجویان، روشنفکر نیستند» اشاره کرد. درستی هر دو طرف همستیزی امکان ندارد، یعنی اگر قضیهٔ «همهٔ دانشجویان، روشنفکر هستند» درست باشد، از درستی آن لازم میآید که قضیهٔ «برخی از دانشجویان روشنفکر نیستند» نادرست باشد و برعکس. نادرستی هر دو طرف همستیزی هم امکان ندارد، به این معنی که اگر قضیهٔ «همهٔ دانشجویان، روشنفکر هستند» نادرست باشد، از نادرستی آن لازم میآید که قضیهٔ «برخی از دانشجویان، روشنفکر نیستند» درست باشد، زیرا امکان دیگری در میان نیست. در این صورت باید گفت که در برابر هر قضیه، فقط یک قضیهٔ همستیز وجود دارد. به بیان دیگر دو طرف همستیزی برخلاف دوطرف تضاد، هیچ امکانی برای شق ثالث باقی نمیگذارند.
با آن که معمولاً برای تحقق همستیزی باید یکی از دو قضیه دارای موضوعی کلی، و قضیهٔ دیگر دارای موضوعی جزئی باشد، میان دو قضیه که دارای موضوع جزئی مشترکی باشند نیز رابطهٔ همستیزی برقرار میشود. از این رو، دو گزارهٔ «سازمان ملل متحد، سودمند است» و «سازمان ملل متحد، سودمند نیست» همستیز یکدیگر بهشمار میآیند.
برای تحقق هرگونه همستیزی باید قضیههای دوگانه در هشت مورد، مشترک باشند: دارای موضوع و محمول مشترک و شامل مکان و زمان مشترک باشند، هر دو مطلق یا هر دو و به شرطهایی مشترک مقید باشند و از حیث اضافه یا نسبت و جزء یا کل بودن و در مرحلهٔ قوه یا فعل قرارداشتن یکسان باشند. چنانکه ملاحظه میکنیم، در همۀ گونههای قضیههای متقابل، میان دو قضیه تغایری وجود دارد. این تغایر در مورد قضیههای متداخل نسبتاً ملایم است و در مورد قضیههای همستیز بسیار شدید است.... بیشتر در ویکی پدیا